пʼятниця, 8 травня 2020 р.

Пам’ятаємо. Перемагаємо
       Незабаром, людство  відзначатиме 75-річчницю Перемоги.  1418 страшних діб війна палахкотіла на українській землі, лилася кров, знищувалися матеріальні і культурні цінності, духовні надбання народу. На бій ішли всі – чоловіки і жінки, робітники і селяни, люди різних національностей і професій. Події Другої світової війни не перестають вражати силою народного духу, величчю подвигу мільйонів, що піднялися на захист Батьківщини, своїх осель і родин. Про це створено тисячі книг і кінофільмів, картин і пісень. Однак, тема війни нескінченна, бо має вічне джерело – пам'ять. Ця пам'ять незгасна – вона в наших серцях.
       Зазвичай, підібрати гарні книги, серед списку яких кожен зможе обрати собі щось цікаве — неважко. Проте є такі категорії книг, думки та спогади, сплетені сюжети яких щемлять серця кожного, хто відкриває ці сторінки.
       Книги про Другу світову війну — це ніби підручник з історії, написаний не датами та мапами, а життями та переживаннями людей.


 Книга »Україна в огні» – це історія полум'я, що охопило родину Запорожців та всю Україну, змусивши відправитись боронити рідну землю на фронт. “Ми б'ємось за те, чому нема ціни у всьому світі, — за Вкраїну". Кіноповість Олександра Довженка насичена подіями та яскравими описами тогочасних страждань та віроломних подій війни, що випали на долю мешканців села Тополівка.  Поетичність мови та гіркоту сюжету автор поєднав у майстерну розповідь про людську гідність та важкі випробування, яка вже стала класикою для декількох поколінь читачів.




Книга розповідає про події, які розгортаються в Західній Німеччині, Голландії, Франції, Італії. Поле битви – Париж, Рим, прирейнські міста і католицькі монастирі. Саме там ведуть боротьбу з нацизмом семеро людей різних національностей, різних поглядів і різної віри. Доля звела їх на війні, на ворожій німецькій землі, а ненависть до нацизму об’єднала. То був маленький інтернаціональний бойовий загін під командою українця Михайла Скиби. Голодні, загнані, зморені люди потрапили у самий вир війни і боролися з нею всіма своїми силами, подолали неможливі перешкоди, пройшли крізь пекельну небезпеку, щоб внести свою частку у Велику Перемогу, щоб мати можливість повернутися до рідних домівок, до вільного і щасливого життя.



“Прапороносцям” О.Гончара багато років , проте вони були і залишилися молоді духом, славою української літератури. “Прапороносці” – це правда про війну, про людину на війні, про тих, хто, зазнавши лиха окупації і після визволення поповнивши українські фронти, виявили себе, як писав О.Гончар “воїнами зовсім не ущербними, а з честю завершували свій солдатський обов'язок”.
 В романі присутні і наш національний менталітет, і народні характери, і гуманізм душі українця, і героїка в борні за свободу, і всенародна дума за долю людства. Ця книга жива святою правдою і сильна праведним голосом совісті воїна і великого майстра української літератури.


Роман – про долю молодого покоління у війні, про бійців студентського батальйону, більшість з яких загинула у перших боях з фашистами, а інші, потрапивши в оточення, пробивалися до своїх. Одним із бійців цього батальйону був автор цього роману О.Т.Гончар, згодом знаний усім світом письменник, який вважав своїм обов'язком повідати людям, про тих, котрі зі студентської лави добровольцями пішли на фронт і стали на захист рідної землі.


Роман — своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття.
У житті старого Якова Меха на короткий час, мов той метелик, з’являється дівча-приблуда. Вона питає, чи любив він колись, — і виринає десь із глибини пам`яті його кохання, і біль втрати, і круговерть війн та режимів, і радощі та горе в родині, і гріхи й каяття. 

Добре діло  зробить кожен із вас, хто перечитає, перегорне, опрацює матеріали рекомендованих книг. Адже всі вони – про ті вогненні, чорні сторінки нашої історії, які необхідно знати і пам'ятати кожному. Кажуть, що той, хто пам'ятає – завжди сильніший, бо озброєний досвідом минулого. Тільки, пам'ять і знання дають змогу зберегти зв'язок поколінь, знайти своє коріння та гідне місце в житті. Ці книги допоможуть вам стати чистими душею, сильними духом, красивими у вчинках, допоможуть вам, бути Людьми і зберегти  пам'ять  нашого  народу.

















Немає коментарів:

Дописати коментар