понеділок, 21 березня 2016 р.


ПИСЬМЕННИКИ РІДНОГО КРАЮ

Впродовж віків Хмельниччина набула багатих літературних традицій. Зі сторінок історії на нас дивляться літературні предтечі – Тарас Шевченко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Степан Руданський, Леонід Глібов, котрі жили, творили у нашому краї, надихалися його красою, котрі навідувалися сюди, аби збагатитися творчою уявою, помилуватися душевним теплом і працьовитістю подолян. У двадцятому столітті наша земля стала куточком, куди привела доля Івана Огієнка, Михайла Драй-Хмару, Остапа Вишню, Володимира Свідзинського. Тут народилися Микола Бажан, Кость Гордієнко, Володимир Булаєнко, Володимир Маняк – письменники, творчість яких відома далеко за межами України.
У повоєнні літа на Хмельниччині з’явилася чимала група талановитих літераторів, які заснували обласне літературне об’єднання. Щороку у цей осередок вливалися все нові свіжі сили.
Сьогодні письменники Поділля вагомо причетні до розвитку як літературних, так і державотворчих процесів. Більшість із них бере активну участь в літературно-мистецьких подіях, що відбуваються на Хмельниччині.
У Хмельницькому створено музей “Літературна Хмельниччина”. Якщо оглянути творчість письменників Хмельниччини загалом, то можна зробити висновок, що за останні десятиліття з’явилося чимало творів, написаних на гідному художньому рівні, пройнятих вболіванням за народ, за Україну. Рідне Поділля, його сива минувшина, бурхливе сьогодення, непересічні долі земляків, природа рідного краю знаходять відображення у творчості сучасних поетів та прозаїків Хмельниччини.
Майстри слова беруть вагому участь у літературно-мистецьких подіях, що відбуваються в області. Популярними стали дні письменницької організації у бібліотеках, школах, трудових колективах.
Літератори Хмельниччини прагнуть робити все, аби сприяти дальшому розвитку української духовності, культури. Вони перші серед тих, хто відроджує рідну мову, дбає про рідне слово, працює в ім’я честі рідного народу і його духовного розвою.



Інформаційне джерело - https://vk.com/id189216615?w=wall189216615_3307 

Немає коментарів:

Дописати коментар