вівторок, 5 травня 2020 р.


Ми  пам’ятаємо

        З нагоди 75-річниці Дня Перемоги над нацизмом згадуємо про героїв-захисників Проскурова (Хмельницького).
        Після аннексії Криму місто Хмельницький залишилося володарем єдиної в Україні художньої панорами "Визволення Проскурова 25 березня 1944 року". Адже, хоча багато років вважалося, що єдиною на території України панорамою є "Оборона Севастополя" - насправді таких унікальних монуметнальних споруд в нашій країні було дві! І одна з них - у Хмельницькому.
        Її присвячено визволенню Проскурова (з 1954 р. — м. Хмельницький) від німецьких військ 25 березня 1944 в ході Проскурівсько-Чернівецької операцї - подій, яка сталася 71 рік тому. Художники Владислав Мамсиков і Володимир Волков написали і змонтували кругове живописне полотно протягом 1986—1988 років. Панорама знаходиться в спеціально побудованому для неї приміщенні, що належить Хмельницькому Палацу творчості дітей та молоді. Кругове полотно панорами має довжину близько 40 метрів, висоту 3 метри.
       Панорама зображує бойові дії на околиці Проскурова — на місці нинішнього проспекту Миру. Проскурів можна впізнати за збереженими досі декількома будівлями, в тому числі і по контурах костелу Святої Анни. Фрагменти панорами розповідають про подвиги льотчиків полковника Льва Шестакова і лейтенанта Валентина Єлькіна, які загинули в небі над Проскуровом і, як Герої Радянського Союзу, поховані в центрі міста, під Вічним вогнем.  Зображено командний пункт, з якого керує боєм командувач Проскурівсько-Чернівецької операції  Г. Жуков. Навколо — атаки, вогневі і рукопашні сутички, підбиті і діючі танки, літаки, кулемети й інша техніка, ілюзія вогню, диму…





       Друга світова війна – свідчення прояву патріотизму, великих чеснот воїнів-українців,  що боролися проти нацизму. Жива пам’ять про ці події є застереженням для будь-якої  країни, наочним аргументом на користь збереження незалежності, громадського миру, єдності та злагоди у суспільстві, а особливо – запобіжним фактором від можливого подібного сценарію.

         Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом  для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними об’єднаними зусиллями, той хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що у майбутньому подібна трагедія ніколи не повториться.

Немає коментарів:

Дописати коментар