понеділок, 18 травня 2020 р.


Д О Л Я      М А Й С Т Р А

          Михайло Опанасович Булгаков – один з найталановитіших і відомих письменників-прозаїків двадцятого століття. Його талант подарував  читачам таких цікавих персонажів як Воланд, професор Преображенський і його підопічний Поліграф Шаріков. Але що ми знаємо про Булгакова не тільки як про улюбленого письменника Сталіна, але і як про звичайну людину?
       За автора завжди говорять його твори, особливо такі, які читаються на одному диханні. До таких можна по праву віднести роман «Майстер і Маргарита», який  вважається одним з найбільш містичних і таємничих творів в сучасній літературі. Судячи з нього, можна з упевненістю сказати, що і сам Михайло Булгаков, який написав цей шедевр був особистістю непересічною. 


Цікаві факти з біографії  Булгакова

  • Народився в Києві 3 травня 1891 року. Крім нього, в сім'ї було ще шестеро дітей.
  • Діди Булгакова по батьківській і материнській лініях були парафіяльними священиками, а батько його був богословом і професором  Київської  духовної  академії.
  • Після закінчення столичної гімназії, Михайло вступив до університету на факультет медицини. Свій вибір він зумовив тим, що обидва його дядька по матері були лікарями і були добре забезпечені  матеріально.
  • У віці 22 років Михайло  одружився на Тетяні Лаппа, з якою прожив 11 років. На долю Тетяни випали найважчі роки життя Булгакова, вона підтримувала його, коли він був хворий на тиф, допомагала боротися зі згубною звичкою до морфію, до якого письменник пристрастився ще в 1917 році.
  • Перший літературний твір було написано юним Михайлом  в семирічному віці, це було оповідання «Пригоди Світлани».
  • Знаменитий спектакль «Дні Турбіних», поставлений за романом «Біла гвардія» вперше був показаний в МХАТі. З ідеологічних причин влада не давала «добро» на постановку, поки Станіславський не пригрозив закрити театр, якщо не дадуть дозволу на спектакль.
  • Всі пам'ятають знаменитий фільм Леоніда Гайдая «Іван Васильович змінює професію», але мало хто знає, що знятий він за твором Булгакова« Іван Васильович », написаному ще в 1934 році. Великий режисер максимально точно передав посил твору, лише злегка адаптувавши його під 70 рр.
  • Прототипом професора Преображенського з «Собачого серця» став брат матері письменника, який мав в Москві гінекологічну практику.
  • Хто читав «Майстер і Маргарита» добре пам'ятають помічника сатани - кота Бегемота. Прикладом цього персонажа послужив  собака з однойменною кличкою, що жив в родині письменника. За розповідями, він відрізнявся неймовірним собачим розумом. Одного разу, коли Булгаков святкував зі своєю дружиною Новий рік, після бою курантів його собака прогавкав 12 разів, хоча його ніхто цьому не вчив.
  • Самий містичне твір Михайло Опанасович присвятив своїй останній коханої Олені Нюренберг  (по чоловікові Шиловськой), з якою познайомився на Масляну в 1929, яка згодом стала його третьою і останньою дружиною. Це її в романі автор описує, як Маргариту.
  • Помер великий Майстер 10 березня 1940 року, коли йому було  лише 49 років. Його могила знаходиться на Новодівочому кладовищі в Москві, а на могилі в якості пам'ятника покладено камінь з могили  Миколи Гоголя.    

       


Немає коментарів:

Дописати коментар