понеділок, 13 квітня 2020 р.


Біль пам'яті, який не забувають
      11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме в цей день в 1945 році в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя. Широке поширення концентраційні табори отримали у нацистській Німеччині. У них містилися, як правило, антифашисти, передусім комуністи, соціал-демократи, профспілкові діячі, а також особи, які переслідувалися за расовими, релігійними, соціальними та іншими мотивами.
       …Сьогодні пропоную прочитати український переклад «Хлопчика у смугастій піжамі» ірландського письменника Джона Бойна який вийшов у Видавництві Старого Лева. Роман номінований на два десятки літературних премій, виданий 50-ма мовами світу, а у 2008 році був екранізований. Переклав бестселер Віктор Шовкун.
       «Батька 9-річного Бруно – військового офіцера – підвищили по службі. І хоча хлопчика не оминає хвиля занепокоєння, що охоплює з цього приводу його найближчих родичів (німецьких інтелігентів), він очікує знайти нових друзів. Проте потоваришувати з кимось у новому місті виявляється непросто. Тож хлопчик іде до дивного табору неподалік, де живуть люди, що всі як один одягнені у смугасті піжами. Там він знаходить найкращого друга – Шмуля, що народився з Бруно в один день. Хлопцям цікаво та весело спілкуватися, хоча їх й розділяє паркан з колючого дроту. І, звісно, коли у друга трапляється біда – батько Шмуля раптово зникає – Бруно перевдягається в смугасту піжаму, щоб допомогти йому…»

       Адже тільки зберігаючи пам'ять про ті страшні події і віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у тому пеклі людям, можна сподіватися на те, що подібне більше ніколи не повториться в людській історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар